Sabahudin Topalbećirević

Sabahudin Topalbećirević, jedan od najpoznatijih sportskih komentatora u Bosni i Hercegovini. Karijeru sportskog novinara počeo je krajem 1992. godine na Televiziji Bosne i Hercegovine. Izvještavao je sa Olimpijskih igara u Sydneju i Pekingu, četiri Svjetska i Evropska prvenstva u nogometu. Također, u bogatoj sportskoj karijeri zabilježio je stotine prijenosa utakmica Lige šampiona, od toga više od 51 meč uživo. Bio je na 22 finala Lige šampiona, od toga je 9 prenosio za Javni servis te 3 za Novu BH. Po tome je apsolutni rekorder na prostoru bivše Jugoslavije. Pratio je i izvještavao sa pet Evropskih prvenstava u košarci a uživo pratio i prenosio na desetine utakmica košarkaške, fudbalske i rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine te je tako stekao titulu jednog od najboljih komentatora.

Njegovi prijenosi utakmica fudbalske reprezentacije BiH, vječitih derbija Sarajeva i Željezničara, finale lige prvaka između Bayerna i Manchestera 1999. godine i Liverpoola i Milana 2005. godine odavno su ušli u anale komentatorskog posla. „Kakvu ruku ima taj čovjek“ samo je jedna od brojnih rečenica koje se i danas citiraju i predstavljaju sinonim za uspjehe bh.sportaša. Sabahudin Topalbećirević pratio je osvajanje titule prvaka Evrope mlade košarkaške selekcije BiH u Litvaniji 2016. godine, osvajanje bronzane medalje Amela Tuke na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, te se u svojoj karijeri uživo javljao sa 44 finalne utakmice u fudbalu i košarci sa evropskih i svjetskih prvenstava, finala Lige prvaka, Kupa UEFA, Kupa pobjednika kupova, Final Four u košarci, evropskih prvenstava i olimpijskih igara. Bio je urednik sportskog programa na Javnom servisu, te na Federalnoj televiziji BiH od decembra 2006. godine do augusta. 2008 godine. U periodu od augusta 2010. godine do juna 2012. godine radio je kao izvršni urednik sportskog programa na TV1. Autor je nekoliko sportsko – dokumentarnih filmova koji govore o nekim od najuspješnijih sportista sa prostora bivše Jugoslavije. 1998. godine u produkciji TV BiH potpisuje svoj prvi dokumentarni film “Plava priča” koja govori o životu Ivice Osima jednog od najboljih trenera sa ovih prostora. Također je autor reportaže o Elviru Baljiću iz 1999.godine pod nazivom “Kraljević Baljić” kada je potpisao za Real Madrid i postao najskuplje plaćeni igrač na svijetu, kao i priče o Sergeju Barbarezu, Mirzi Delibašiću i Elviru Boliću.

  1. godine u produkciji Al Jazeere Balkans predstavlja film „Naša brazilska priča“ koji govori o stvaranju nogomentne reprezentacije BiH u najtežim vremenima pa sve do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine. U istoj produkciji, uradio je i filmove o Draganu Džajiću, nekada najpopularnijem sportisti bivše Jugoslavije i proslavljenom Ivici Osimu, jednom od najznačajnih trenerskih imena u svijetu nogometa.

Osmislio je emisiju “Top gol” koja je godinama bila najgledanija sportska emisija na BHT. 2008.godine nakon Olimpijade u Pekingu prestao se baviti komentatorskim poslom. Ipak ljubav prema sportu je bila jača, tako da se nakon pauze od 2 godine ponovo vratio na TV ekrane. Organizator je i direktor prvog sportskog simpozija ”SIMPOSAR” koji je prvi put održan u Sarajevu 2012. godine na temu “Sportski uspjesi u funkciji promocije države”. Prvi put u Sarajevu su okupljene istinske sportske legende regiona: Mirka Novosel, Ivica Osim, Faruk Hadžibegić, Duško Vujošević, Aleksandar Petrović, Abas Arslanagić. Ovo su sportisti koji su osvojili blizu 80 medalja na evropskim i svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

“Simposar” je postao u međuvremenu najveći regionalni sportski simpozij koji je u Sarajevo u predhodnih devet izdanja doveo najveće sportske zvijezde. Don Showalter, Igor Štimac, Joško Vlašić, Amel Tuka, Miroslav Ćiro Blažević, Davor Šuker, Dragan Džajić, Božo Maljković,Dr. Nebojša Popović, Jaen Tigana, Neven Spahija, Predrag Pašić, Mehmed Baždarević, Zlatan Nalić, Željko Pavličević, Željko Jerkov, Zdravko Reić, Božo Sušec, Robert Jarni, Ivica Tucak, Tadija Kačar, Stanko Poklepović, Josip Pandža, Rato Tvrdić, Gianni Ghedini, Zlatko Dalić, Zdra vko i Zoran Mamić, Robert Prosinečki, Nenad Bjelica, Dani Olmo, Amer Gojak, Vahidin i Husref Musemić. Šampioni od kojih se puno toga moglo naučiti.

2019.godine Simposar je dobio licencu za organizovanje Međunarodnog festivala sportskog filma. 1997.godine je izabran za najboljeg sportskog novinara u Bosni i Hercegovini, a 2007. dobija posebnu nagradu za afirmaciju BiH sporta. Kao direktor Simposara učestvovao na „International conference on physical education and sports science” u Indiji, Jaipuru, kao glavni predavač na temu „ Sportsko novinarstvo“. 

Trenutno je kao sportski komentator angažovan na Sport Klubu i Novoj BH. Diplomirao je sportski menadžment u Sarajevu. Oženjen i otac dvoje djece.